Trevligare resa för alla inblandade… Vi har tipsen!

Dags för semesterresa?

Screen Shot 2015-07-12 at 20.54.48

Ja, det här med att resa lite längre med barn är det många som undviker. Våra rastlösa barn lär oss att långa resor inte är acceptabelt. Men vissa av oss verkar inte lära oss läxan utan försöker igen. Några lyckas till och med komma på knep som gör resan uthärdlig för både stora och små. Knep som tack och lov inte är hemligheter utan delas friskt på nätet. Visst är läsplattor och smartphones ett bra alternativ men vissa av oss vill undvika dem och vissa barn tröttnar snabbt, till och med på Babblarna…

För er som inte lärt er läxan eller kommit på hur teleportering fungerar ännu har vi samlat en del tips (med länkar, tyvärr är alla på engelska) som faktiskt rätt ofta fungerar, självklart är detta individuellt beroende på barn och vuxna och förutsättningar osv… Vi börjar med vårt viktigaste tips som sammanfattar det hela….

Förbered er!

Tro mig. Med lite förberedelser kommer man ganska långt. Det är värt det. En del av tipsen kräver lång förberedelse och andra desto mindre.

OK. Då börjar vi. Här kommer tips som passar barn i olika åldrar och med olika intressen. Ni känner barnen bäst och kanske kan gissa vilka som är värda att prövas.

 

Skattjakt i en flaska!

Ålder: Ca 3 år och uppåt. Passar barn som kan prata någorlunda obehindrat och äldre. Anpassa svårighetsgraden efter dina egna barn.

Ni behöver: En genomskinlig flaska (eller glasburk). Ris. En massa små saker. Lim. Eventuellt papper och pennor.

Så gör du: Häll i ris och en mängd små ”skatter” som t.ex. en krita, en makaron, en knapp, en legobit, osv. Limma fast korken så ingen råkar öppna den i bilen. (Som du säkert kan tänka dig så är det ingen höjdare att städa upp efter en sådan olycka!) Eventuellt pennor och bild eller skriven lista på skatterna.

Så går det till: Barnen ska leta efter de små skatterna genom att vrida och vända och skaka på flaskan.

Bloggaren använder regnbågsfärgat ris men det går lika bra med vanligt ris. För de minsta kan du säga: Kan du hitta någon knapp? Medan de äldsta kan läsa på en lapp vad som ska hittas och eventuellt spela bingo med varandra. Den som sett alla skatter först vinner! Läs mer här.  Finns bra tips på varianter!

 

Plånboksplock!

Ålder: Ca 2-6år. Brukar ditt barn plocka ur allt innehåll ur plånboken om han/hon får tag på den? Då passar denna perfekt!

Ni behöver: En plånbok med många fack. ”Kreditkort” som typ gamla presentkort. Låtsas pengar, (inga mynt till de små!) antingen gör ni egna av papper eller använder några sedlar från ett gammalt spel. Kort på familjemedlemmar och vänner. Och annat som kan tänkas finnas i en plånbok.

Så går det till: Barnet får plocka och titta och pilla hur mycket det vill.

Många små barn roar sig läääänge med detta. Vissa bryr sig inte alls. Vissa slänger ur allt på ett par sekunder och är sen klara. Men det kan vara värt att testas! Som variation kan man använda en mindre handväska och fylla med grejer. Läs mer här. 

 

Aktivitetspärm!

Ålder: Ca 3 år och äldre. För barn som inte riskerar rita på inredningen.

Ni behöver: En pärm. Plastfickor. Aktivitetspapper och bilder (läs mer på länken). Whiteboardpennor och sudd för ändamålet.

Så går det till: En aktivitetspärm är en pärm med bilder att rita på. Tex en bild på barnet själv, rita öron och mustasch med whiteboardpenna på plastfickan. Eller lös en labyrint osv.

Kolla in länken! Bra tips och bilder på hur de gjort. Läs mer här.

 

Boklåda!

Ålder: Ca 1år och äldre. Så snart de kan bläddra någorlunda i en bok.

Ni behöver: En låda utan lock. Utrymme för lådan på tillgänglig plats. Böcker.

Så går det till: Sätt en låda med böcker som passar barnen bredvid deras säte så de kan plocka bland böckerna och läsa. Inte svårare än så! Om nu inte barnen är små så de inte når böckerna i lådan. Då kan det räcka att en förälder eller ett äldre syskon räcker över en bok då och då. Denna boklåda kan även innehålla en ny rolig serietidning eller en etch-a-sketch osv.

 

Nedräkningsutmaningar!

Ålder: Ca 5 år och äldre. Passar bäst för de som börjar förstå hur klockan fungerar men även för yngre.

Ni behöver: Utmaningar/uppgifter. En girland eller liknande med siffor. (läs mer på länken)

Så går det till: Varje halvtimme eller timme ni har rest tas en siffra ned från girlanden och barnen får utföra en utmaning. Förslag på några utmaningar finns på länken. T.ex. Ät ett halsband med Cheerios eller lyssna på en saga.

Tänk på att ha utmaningar som barnen gillar, det ska vara roligt och spännande! Girlanden är självklart inget måste men ökar förståelsen för att ni närmar er målet! (Förutsatt att du förklarar att när siffrorna är slut är ni snart framme.) Läs mer här.

 

Ballonglek!

Ålder: Ca 2år och uppåt. För barn som inte riskerar stoppa en trasig ballongbit i munnen!

Ni behöver: En uppblåst ballong i ett snöre. (Eller fler om ni känner fört!)

Så går det till: Häng ballongen i snöret så barnet kan leka och studsa med ballongen. Har ni flera barn så sätt ballongen mellan dem så de kan kasta eller sparka den till varandra.

Denna lek kan bli sån att ballongen alltid fastnar någonstans eller så går ballongen sönder på en gång. Men om den inte gör det kan den bli hejdlöst rolig för ballongälskare!

 

Presentregn!

Ålder: 1 år och uppåt

Ni behöver: Presenter till barnen. T.ex. leksaker, tidningar och böcker.

Så går det till: Slå in presenterna till de som är 3 år eller över, om ni vill. Ge barnen en present då och då.

Ja, det här är lite av en nödlösning. Att köpa en massa grejer bara för en resa är inget vi rekommenderar men ibland behöver man ta i. För vissa barn räcker en ny bok hela resan, särskilt de äldre som lärt sig läsa och får en riktigt spännande bok. Barnböcker är perfekt att köpa på en secondhandbutik eller loppis för att inte belasta miljön eller plånboken för mycket. Kanske en liten leksak som också blir som en souvenir från resan, t.ex. ett flygplan om det nu är det ni reser i kan vara ett alternativ.

 

De allra minsta kan vara svåra att underhålla. De ska heller inte sitta för länge i sina bilstolar/babyskydd så ta många pauser och se till att bebisarna får sträcka och röra på sig ordentligt. En mobil (alltså en sån med figurer, inte en telefon) eller en figur kan hängas ovanför babyskyddet men det kan också överstimulera barnet.

 

Fler res-tips hittar ni här under!

Burlap & Denim

Sew Licious Home Decor

Some what simple

I.D.Mommy

Cloudy with a chance of wine

 

Tipsa gärna om fler bra reselänkar i kommentarsfältet här på sidan!